Menu
 

Trešdiena, 02 Novembris 2022

Potenciālās koalīcijas partneri panāk vienošanos par Enerģētikas un klimata ministrijas veidošanu (papildināta)

Partiju apvienībai "Jaunā vienotība" (JV) ir izdevies panākt vienošanos ar pārējiem potenciālās koalīcijas politiskajiem spēkiem - "Apvienoto sarakstu" (AS) un Nacionālo apvienību (NA) - par jaunās Enerģētikas un klimata ministrijas veidošanu, trešdien pēc partiju pārstāvju tikšanās žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vēl gan neesot izlemts par konkrētu ministrijas nosaukumu, kā arī par tās darbību, funkcijām un atbildības tvērumu.

AS pārstāvis Uldis Pīlēns norādīja, ka domstarpības par jaunās ministrijas izveidošanu partiju starpā esot saglabājušās līdz pat pēdējam brīdim. Tomēr AS paļaujas uz JV, ka tā piepildīs memorandā rakstīto ar topošās ministrijas saturu, mērķiem un funkcijām, turklāt, ka tas notiks tādā veidā, lai valstij nevairotu birokrātiskās izmaksas, jo to sabiedrība nesapratīšot. Partijas vieno kopīga izpratne, ka klimata un enerģētikas jautājumi ir jārisina kopīgi un saskaņā, veidojot racionālu pieeju mērķu sasniegšanā, apgalvoja politiķis.

NA politiķis Jānis Dombrava uzsvēra, ka ministrijas izveide vien nerisinātu enerģētikas un klimata problēmas. Ministrijai vajadzētu būt noteiktam pienākumam būt par koordinējošo institūciju, lai citas ministrijas, kas īsteno pasākumus enerģētikas jomā, saskaņotu tos ar jauno ministriju. "Tikai tajā brīdī šīs ministrijas darbība varētu būt jēgpilna un efektīva," sacīja parlamentārietis.

Tāpat politiķi vienojās, ka valsts līmenī risināmie jautājumi, kas ir saistīti ar bērniem, turpmāk tiks koncentrēti Labklājības ministrijai, bet nodarbinātības politika - Ekonomikas ministrijai.

Parlamentārieši esot vienojušies arī par to, ka valdībai būtu īpaši jākoncentrējas uz digitalizācijas jomu, jo tās kontekstā Latvija būtiski atpaliekot no kaimiņvalstīm. Tomēr jautājums, kā tieši šo jomu attīstīt, esot atvērts, un tikšot risināts valdības deklarācijā, atzīmēja premjers.

Kariņš pieļāva, ka digitalizācijas jomu varētu atstāt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), visticamāk, veicot izmaiņas tās nosaukumā, vai arī Satiksmes ministrijai, kura arī jau īsteno pasākumus jomā.

Kā ziņots, trešdien pēc kārtējās Ministru kabineta sēdes turpinājās valdības veidošanas sarunas, šoreiz tiekoties visiem trim potenciālās koalīcijas politiskajiem spēkiem - "Jaunajai vienotībai" (JV), "Apvienotajam sarakstam" (AS) un Nacionālajai apvienībai (NA).

(papildināta ar 4.-7.rindkopu)

Lasīt vairāk...

Valdība atbalsta ārkārtējās situācijas uz Latvijas – Baltkrievijas robežas pagarināšanu līdz februārim

Ņemot vērā joprojām pastāvošos riskus par nelegālās migrācijas spiedienu uz Latvijas– Baltkrievijas robežas un Baltkrievijas atbalstu Krievijas izvērstajam karam Ukrainā, Ministru kabinets 2.novembrī atbalstīja ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 2023.gada 10.februārim uz Latvijas–Baltkrievijas robežas Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novadā un Daugavpils valstspilsētā.

Lasīt vairāk...

Ugunsdzēsēji varēs nekavējoties slēgt objektu, ja trīs reizes netiks ielaisti objektā

2.novembrī Ministru kabinets atbalstīja grozījumu Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā. Turpmāk Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi, veicot ugunsdrošības uzraudzību, varēs pieņemt lēmumu par būves, tās daļas vai būvobjekta ekspluatācijas apturēšanu, ja atbildīgā persona trīs reizes nebūs nodrošinājusi ugunsdrošības pārbaudes veikšanu objektā.

Lasīt vairāk...

Ārste: Covid laika veselības piesardzības pasākumus nevajadzētu aizmirst

Tekstilizstrādājumu nomas uzņēmuma “Lindstrom” apkopotā informācija liecina, ka, sākoties rudens un ziemas sezonai,  sabiedriskās vietās ienesto netīrumu daudzums pieaug aptuveni par 70-90%, tiem kļūstot par labu augsni dažādām saslimšanām. Īpaši lipīgas ir pilienveida vīrusu infekcijas, kas izplatās ātrāk un efektīvāk nekā cita veida saslimšanas.

Lasīt vairāk...

Pētījums: vislabāk informēti par saules paneļu uzstādīšanu un pieejamo valsts atbalstu ir mājokļu īpašnieki Pierīgā

  • Publicēts Vide

Kopumā privātmāju un dzīvokļu īpašnieki ir slikti informēti par to, kā rīkoties, lai uzstādītu saules paneļus savā īpašumā, noskaidrots pētījumu aģentūras "Tribus Research" 2022.gada oktobrī veiktajā aptaujā. Vairāk nekā puse jeb 56% aptaujāto privātmāju īpašnieku un 67% dzīvokļu īpašnieku norāda, ka jūtas slikti vai drīzāk slikti informēti par saules paneļu uzstādīšanu, ja viņiem būtu iespēja tos uzstādīt tūlīt. Respondenti nezina, ar ko sazināties, kādas ir izmaksas un kādi – ieguvumi.

Lasīt vairāk...

Aptauja: jaunieši taupa elektroenerģiju un šķiro atkritumus, bet dušā pavadīto laiku neierobežo

  • Publicēts Vide

Latvijas jaunieši par ilgtspējīga dzīvesveida paradumiem visbiežāk uzskata atkritumu šķirošanu un pārstrādi, otrreizēji pārstrādātu materiālu izmantošanu un elektroenerģijas taupīšanu, liecina ""Samsung" "Solve for Tomorrow"" konkursa ietvaros veiktā jauniešu aptauja. No videi draudzīgajiem ieradumiem jaunieši paši visbiežāk piedomā pie gaismas izslēgšanas, atstājot telpu, un atkārtoti izmantojamo trauku (ūdens pudele, kafijas krūze) lietošanas ikdienā.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.