Menu
 

Trešdiena, 12 Jūnijs 2019

Foto: No Spānijas jūras spēku lielākā kuģa Latvijā desantējušies 400 jūras kājnieku

No 11. līdz 14.jūnijam Latvijā notiek starptautisko militāro mācību “Baltops 2019” sauszemes operācijas aktīvā fāze, kuras laikā Lilastē un Daugavgrīvas apkaimē notika jūras desanta izsēšanās operācija no Spānijas Jūras spēku desanta kuģa LHD “Juan Carlos I”. Mācību laikā arī paredzēti sabiedroto spēku militārie treniņi Ādažu poligonā.

Lasīt vairāk...

Veselīgas uzkodas, gaidot grila ēdienus

Grila ēdieni ir gandrīz neatņemama vasaras sastāvdaļa, tomēr, lai tos uzceptu, nepieciešams laiks, taču brīdī, kad gaisā jau virmo kārdinošais ceptas gaļas aromāts vai uz grila saulē gozējas zeltaini brūni dārzeņi, ir grūti valdīt ēstgribu un bieži vien roka pati stiepjas neveselīgu uzkodu virzienā, lai panašķētos, “kamēr gaidām gaļu”.

Lasīt vairāk...

Juris Ulmanis. Uz Grenlandi – pēc pērlēm. Fragmenti no topošās grāmatas (1)

Pirms vairākām nedēļām uz “Rīgas Apriņķa Avīzes” elektronisko pastu pienāca vēstule no Jura Ulmaņa. Tikai aptuveni zināju, ka ir tāds interesants vīrs, vismaz man zināms kā dēkainis, pasniedzējs, zemessargs. No klaida latviešiem. Ar savu neatkarīgu skatījumu uz dzīvi un lietām. Kaut ko biju lasījis vai dzirdējis arī par Jura gājienu pāri Grenlandei. Traks vecis!

Lasīt vairāk...

Plāno aizliegt PSRS un nacistiskās Vācijas formastērpu izmantošanu sapulcēs, gājienos un piketos

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti trešdien trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas paredz aizliegumu sapulcēs, gājienos un piketos izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu (represīvo iestāžu) izmantoto piederību identificējošo apģērbu, kā arī tā elementus, vēsta Saeimas preses dienests.

“Cilvēkiem ir jāsaprot, ka valkāt nacistu vai padomju formas un simboliku publiskos pasākumos mūsu valstī nav pieņemami,” grozījumu izskatīšanas gaitā uzsvēris Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (att.).

Likuma grozījumi paredz, ka sapulcēs, gājienos un piketos aizliegts izmantot, arī stilizētā veidā, bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu (represīvo iestāžu) izmantoto piederību identificējošo apģērbu (formas tērpus). Tāpat arī šī apģērba elementus, kuru kopums (apģērba gabali, aksesuāri, atpazīšanas zīmes, kokardes, uzpleči, aprīkojums) pēc tā vizuālā izskata nepārprotami ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes. Aizliegums ietver arī bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas karogu, ģerboņu un himnu, nacistiskās svastikas, SS zīmes un padomju simbolu – sirpja un āmura līdz ar piecstaru zvaigzni – izmantojumu.

Plānots, ka par likumā noteiktās sapulču, gājienu un piketu organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu fiziskajām personām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām - naudas sodu līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

Pašlaik likums paredz, ka sapulču, gājienu un piketu dalībniekiem ir aizliegts izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku (arī stilizētā veidā).

Iecerēts, ka plānotie grozījumi likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī. Saeimai tie vēl jāskata trešajā lasījumā.

Lasīt vairāk...

Siguldas tauriņu mājā būs ātrlidotāju tauriņu uzlidojums

Siguldas tropu tauriņu māja no 13. līdz 25. jūnijam būs iespēja vērot vairāk nekā 200 Āzijas ātrlidotāju – klippertauriņu, kas attīsta 20-40 km/h lielu ātrumu. Ātrlidotāju uzlidojumā varēsiet baudīt tauriņu spārnu krāšņumu un izjust īstu tropu sajūtu, ko radīs skaisti tropu augi, ziedi, zivis, bruņurupuči, tropu putni, kā arī 200 dažādu tropu eksotisko tauriņu. Siguldas tauriņu mājā kopā varēs iepazīt vairāk nekā 15 dažādas sugas.

Lasīt vairāk...

Karstajā laikā NMPD mediķi aicina neuzturēties tiešos saules staros un pietiekami daudz dzert ūdeni

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs karstuma dēļ izsludinājis oranžā līmeņa brīdinājumu. Svelme gaidāma vairākas dienas, un, lai saudzētu savu veselību, karstajās dienās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi iesaka būt piesardzīgiem. Pēc iespējas mazāk dienas vidū vajadzētu uzturēties tiešajos saules staros, jāuzņem pietiekamā daudzumā šķidrums, jāizvēlas atbilstošs apģērbs, kā arī jāparūpējas par bērniem un sirmgalvjiem.

Lasīt vairāk...

Apdrošinātāji: Piecos gados atlīdzības par nemateriālajiem zaudējumiem palielinājušās 25 reizes

Pēdējo piecu gadu laikā izmaksāto atlīdzību apmērs par nemateriālajiem zaudējumiem pieaudzis 25 reizes – no 207 tūkstošiem eiro 2014.gadā līdz 5,06 miljoniem eiro pērn. Lielākais atlīdzību pieaugums bijis par zaudējumiem sakarā ar apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi, pavēstīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Lasīt vairāk...

Siguldā stiprais vējš un negaiss nav nodarījis būtiskus postījumus

Pēc pagājušās diennakts spēcīgā negaisa ar stiprajām vēja brāzmām Siguldas novadā daudzviet lūzuši koku zari un paši koki, radot postījumus vairākiem žogiem, kā arī īslaicīgu apgrūtinājumu pašvaldības ietvju un ielu uzturētājiem. Kā vēsta pašvaldība, kaut arī sakopšanas darbi uzsākti jau otrdien vakarā, tie turpinās arī trešdien visas dienas garumā.

Lasīt vairāk...

Saulgriežu dienā notiks akcija "Izgaismo Latviju"

Otro gadu pēc kārtas 21. jūnijā, , Imanta Ziedoņa muzejs aicina ikvienu Latvijas iedzīvotājus piedalīties akcijā “Izgaismo Latviju” un noiet savu Sirdskilometru – paša izvēlētu viena kilometra maršrutu Latvijas pierobežā, lai pēc tam pulcētos pašvaldību organizētajās ugunskuru vietās. Akcijā “Izgaismo Latviju” šogad ar plašu kultūras programmu piedalās vairāk nekā 20 pierobežas novada pašvaldības, arī Carnikava un Saulkrasti – notiks koncerti, mākslas priekšnesumi, kā arī dažādas saulgriežu dienai veltītas aktivitātes.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.