Menu
 

Ceturtdiena, 23 Jūnijs 2022

Līgo, līgo šovasar!

Lai gan Līgo dienu un Jāņus šogad sagaidām ļoti saspringtā laikā, “Rīgas Apriņķa Avīze” novēl, lai svētkus spējam nosvinēt ar patiesu prieku un pateicību par visu mums dāvāto: savu zemi un valsti, savu ģimeni un mīļajiem cilvēkiem, bērniem, mazbērniem un radu bērniem. Ar īpašu pateicību par dāvāto dzīvību un mieru, kas šogad atkal un atkal domās liek atgriezties pie kaimiņu zemes Ukrainas, kur jau ceturto mēnesi noris nežēlīgs karš.

Lasīt vairāk...

Pirmsjāņu padomi līgotājiem jeb Lai Jāņi bez paģirām!

Tā nu tas tiešām ir, ka dažas dienas pirms Jāņiem un arī tūliņ pēc saulgriežiem, aptiekās tiek meklēti līdzekļi toksikozei, ko izraisa pārmēru liels alkohola patēriņš. Rādās, ka blakus Jāņu sieram, šašlikam un alus sešpakai iepirkuma grozā tikpat līgani ieguļas arī kāds medikaments, kas palīdzēs tikt galā ar nevēlamu simptomātiku. Taču mēs, mediķi, atgādinām, ka labāk par medikamenta iegādi ir pārzināt riskus un ievērot mērenību.

Lasīt vairāk...

Jāņuzāles mājas mieram un ģimenes laimei: ko šogad plūkt pļavās un dārzos

Jau pavisam drīz būs klāt gada maģiskākā nakts, kad īsajās stundās no saules rieta līdz lēktam dabā atdzīvojas viss – pat tumsa šķiet dzīva. Tas ir arī laiks rotāties: gan sendienās, gan šodien jāņuzāles ir neatņemams svētku elements, kam ir ne tikai dekoratīva nozīme, bet arī tiek piedēvētas maģiskas spējas pasargāt mājas un tās iemītniekus no ļaunas acs un nešķīstiem spēkiem.

Lasīt vairāk...

Vieglas un gardas receptes siera ēdienu dažādībai

Jāņusiers ir populārākais Līgo ēdiens, bez kura svētku galds nav iedomājams, norāda 77% Latvijas iedzīvotāju “Rimi” veiktajā aptaujā, otrajā un trešajā vietā ierindojot attiecīgi šašliku un svaigus dārzeņus. Plānojot svētku galda ēdienus, galvenokārt tiek ņemts vērā tas, lai ēdiens būtu viegli pagatavojams un, servējot ikdienā retāk izmantotus ēdienus, rastos iespēja sevi nedaudz palutināt. Tāpēc “Rimi gardēži” – Signe Meirāne, Edgars Sanders un Normunds Baranovskis – piedāvā viegli pagatavojamas dažādu sieru receptes, lai Līgo svētkos palutinātu gan sevi, gan ciemos sanākušos jāņabērnus.

Lasīt vairāk...

Vidzemnieki Līgo vakarā cels galdā jāņusieru un pīrāgus

Svētku mielasta pagatavošana un bagātīgi klāts galds ir neatņemami Līgo svētku elementi. Ko tad līgotāji šogad cels galdā, īpašā aptaujā ir noskaidrojis lielveikalu tīkls “Rimi”: 77% Jāņu svinētāju savu maltīti nevar iedomāties bez tradicionālā jāņusiera ar ķimenēm, sevišķi vidzemnieki (88%), kuri jāņusieru izvēlas daudz biežāk nekā citu novadu iedzīvotāji. Tāpat starp populārākajiem ēdieniem Līgo vakara maltītē būs šašliks (76%) un svaigi dārzeņi (62%), bet Vidzemē biežāk nekā citos novados (55%) tiks cepti pīrāgi.

Lasīt vairāk...

Foto: Dabā, darbā un visi kopā – Saulgrieži Sējas pagasta saimniecībā "Augšbirzes"

“Mans Viktors var visu, māmiņ! Viņam tak cilvēkam zelta rokas!” Šo leģendāro filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsās” citātu varētu attiecināt uz Saulkrastu novada Sējas pagasta saimniecības “Augšbirzes” saimnieku Jāni Birzkalnu, kurš pats sametinājis, uzstādījis saimniecības lielās siltumnīcas un kopā ar sievu Elīnu nodarbojas ar aveņu, zemeņu, kazeņu, dažādu zaļumu audzēšanu. Pats interesantākais šajā stāstā ir tas, ka ikdienā Jāņa darbs ir apkures sistēmu uzstādīšana mājokļos, bet sieva Elīna ir māksliniece, savu raženo saimniecību abi sākuši bez jebkādām zināšanām augļkopībā.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.