Menu
 

Trešdiena, 31 Augusts 2022

Aizsardzības ministrija mācību laikā veiks iedzīvotāju SMS apziņošanu

7.un 8.septembrī laikā no plkst.8 līdz 20 Aizsardzības ministrija sadarbībā ar mobilo sakaru operatoriem SIA "Latvijas Mobilais Telefons", SIA "Bite Latvija", SIA "Tele2" un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu mācību laikā veiks Latvijas iedzīvotāju apziņošanu ar SMS īsziņām, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Lasīt vairāk...

Uz skolu – ar zināšanām par higiēnu. Farmaceites ieteikumi

Klāt septembris, kad bērni vai nu pirmo reizi dodas uz skolu, vai atgriežas klasē pēc vasaras brīvlaika. Klases, kurās viņi mācīsies, rotaļāsies, dalīsies ar ēdienu, padarīs skolu par “izcilu” vietu, kur apmainīties arī ar baktērijām un vīrusiem. Tādēļ ir ļoti svarīgi iemācīt bērniem parūpēties par higiēnu, vienlaikus atgādinot par sabalansēta uztura un vitamīnu svarīgo lomu skolēna aktīvai ikdienai.

Lasīt vairāk...

Pētījums: augustā uzņēmēju noskaņojums negatīvs visās uzņēmējdarbības jomās

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji 2022. gada augustā jau trešo mēnesi pēc kārtas ir negatīvi visās uzņēmējdarbības jomās. Rādītāji būvniecībā, pakalpojumu sektorā un mazumtirdzniecībā salīdzinot ar jūliju, ir nedaudz uzlabojušies, bet rūpniecībā turpina samazināties, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Lasīt vairāk...

"Rīgas metropoles" vadība ar Ukrainas pašvaldību vadītājiem vienojas par sadarbību pieredzes apmaiņā

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība “Rīgas metropole” vienojusies ar karā cietušo Ukrainas pilsētu – Novogradas-Volinskas, Voznesenskas un Trostjanecas – domes priekšsēdētājiem par ciešāku sadarbību pieredzes apmaiņā ar “Rīgas metropoles” pašvaldībām. Attālinātas tikšanās laikā “Rīgas metropoles” vadība un pilsētu mēri vienojās par tālākiem soļiem zināšanu un pieredzes pārnesē saistībā ar Eiropas Savienības finanšu instrumentiem un to administrēšanu, energoefektivitāti pilsētvidē, viedo industrializāciju un pašvaldības infrastruktūras efektīvāku pārvaldību, kā arī par attālinātās vispārējās izglītības iespējām un mūsdienīgām IT platformām, pavēstīja pašvaldību apvienībā.

No Ukrainas puses tikšanās piedalījās Novogradas-Volinskas pilsētas domes priekšsēdētājs Mikola Borovetss, Voznesenskas pilsētas domes priekšsēdētājs Jevgeņijs Veļičko, Trostjanecas pilsētas domes priekšsēdētājs Jurijs Bova, kā arī Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektore Oksana Kiriļuka.

“Vienlaikus ar humanitāro un cita veida palīdzību ir nepieciešams veidot mērķtiecīgāku palīdzību ar Ukrainas sadraudzības pilsētām, veidojot kopīgu zināšanu un pieredzes pārneses platformu ar kopīgiem pasākumiem kā semināriem, pieredzes apmaiņas braucieniem un attālinātām tikšanām,” izteicies “Rīgas metropole” līdzpriekšsēdētājs un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks.

“Šī tīklošanās un zināšanu apmaiņas platforma aptvers tādas sfēras kā komunālās saimniecības un publiskās infrastruktūras efektīvu pārvaldību, sabiedriskā transporta organizēšanu un sistēmas apsaimniekošanu, atjaunojamo energoresursu izmantošanu energoapgādē, attālinātu izglītības procesu organizēšanu, IT risinājumu izmantošanu efektīvas pārvaldes veidošanā un privātajā sektorā, veselības aprūpi, kā arī uzņēmējdarbības veicināšanu.”

Trostjanecas pilsētas domes priekšsēdētājs Jurijs Bova norādīja, ka viņiem jānodrošina visas pašvaldības sniegtās funkcijas ar budžetu, kas ir par 60% mazāks nekā līdz šim – tāpēc jebkāda palīdzība pilsētas infrastruktūrai ir liela vērtība. Mērs akcentēja vēlmi uzzināt mūsu pieredzi attālinātas izglītības procesa organizēšanā, jo pašvaldība atrodas tuvu Krievijas robežai, kas nozīmē, ka pastāv dažādi apdraudējumi mācību procesam.

Voznesenskas pilsētas domes priekšsēdētājs Jevgeņijs Veļičko uzsvēra, ka viņi dzīvo pastāvīgā neziņā par rītdienu – arī pirms vairākām dienām bijis raķetes uzlidojums, bet bez cilvēku upuriem. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pilsētā tiek atjaunota infrastruktūra – ir nepieciešama palīdzība gan medicīnas, gan transporta, gan alternatīvas enerģijas un atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Savukārt Novogradas-Volinskas pilsētas domes priekšsēdētājs Mikola Borovetss norādīja, ka viņi šobrīd sper soli tālāk un meklē iespējas saviem uzņēmumiem veidot noieta tirgus ārpus Ukrainas – piemēram, Eiropā. Latvijas uzņēmēji ar saviem tīklojumiem un iespējām var palīdzēt. Viņš akcentēja, lai arī cik grūti klājas mūsu pašvaldībām energoresursu un izmaksu kāpuma dēļ, to nevar salīdzināt ar situāciju Ukrainas pilsētās, tāpēc svarīgi, ka Latvijas iedzīvotāju vēlme palīdzēt un atbalstīt nemazinās.

Metropoles vadība un Ukrainas pilsētu mēri vienojās, ka šādas tikšanās notiks regulāri.

Lasīt vairāk...

VPVKAC tīklā varēs bez maksas aktivizēt braukšanas maksas atvieglojumus savās eID kartēs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) no 1.septembra aicina noteiktas sabiedriskā transporta pasažieru grupas doties uz tuvāko valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru (VPVKAC), kur līdz 31.decembrim būs iespējams bez maksas aktivizēt pienākošos braukšanas maksas atvieglojumus savā eID kartē.

Lasīt vairāk...

Pašvaldībās bažas par skolu palikšanu bez gāzes apkurei un apkures parādnieku skaita pieaugumu

Pašvaldības un to siltumuzņēmums uztrauc risks atsevišķām pašvaldību skolām un bērnudārziem palikt bez apkurei nepieciešamās dabasgāzes, kā arī apkures parādnieku skaita sagaidāmais pieaugums, trešdien pašvaldību un to siltumuzņēmumu pārstāvji pauda Saeimas Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisijas sēdē.

Lasīt vairāk...

Dzintris Kolāts. Lentītes griezējs uz citādu pasauli

Mihaila Gorbačova aiziešana ir parasts notikums tādā ziņā, ka visi ir mirstīgi. Reizē tas ir unikāls fenomens. Grūti iedomāties vērtību izpratnē un pasaules uzskatā atšķirīgākus politiķus kā Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons un Krievijas diktators Putins. Taču abi pauduši līdzjūtības apliecinājumus sakarā ar pirmā un vienīgā PSRS prezidenta aiziešanu citā pasaulē.

Lasīt vairāk...

Iedzīvotāju prognozes: energoresursu cenu dēļ uzņēmēji cels preču un pakalpojumu cenas

Lai cīnītos ar energoresursu cenu pieaugumu, iedzīvotāji uzskata, ka lielākā daļa jeb 68% uzņēmēju palielinās preču un pakalpojumu cenas un paredzamajā krīzē cietīs pārtikas ražošanas nozare, kā arī mazie un vidējie uzņēmumi. Šādi dati iegūti aptaujā, ko pēc “Baltic International Bank SE” pasūtījuma veica pētījumu kompānija “Norstat”.

Lasīt vairāk...

LPS pārstāvis: Nepieciešama "Latvenergo" un LVM intervence energoresursu tirgū

Valdībai ir jāuzdod AS "Latvenergo" un AS "Latvijas Valsts mežiem" (LVM) veikt intervenci energoresursu tirgū, lai ar nepieciešamajiem resursiem par atbilstošāku samaksu nodrošinātu pašvaldību siltumapgādes uzņēmumus un darba devējus, šodien Saeimas Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisijas sēdē pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Aino Salmiņš.

Lasīt vairāk...

Jaunajā mācību gadā brīvpusdienas Siguldas novadā saņems gandrīz 5500 skolēnu un bērnudārznieku

Jaunajā mācību gadā pašvaldības apmaksātu ēdināšanu saņems gandrīz 5500 skolēnu un bērnudārznieku, kuri apmeklē Siguldas novada izglītības iestādes. Bērnudārzos būs apmaksātas trīs ēdienreizes, savukārt skolēniem pašvaldība segs komplekso pusdienu izmaksas, informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.